Pumo
De pumo is in Puglia van oudsher het symbool voor voorspoed, nieuw leven en rijkdom. De opvallende vorm is die van een bloembol met daaraan drie blaadjes, uitgevoerd in keramiek. Volgens traditie plaatste men er twee aan weerszijden van het hoofdeinde van het bed óf op de hoeken van een balkon, dat zou geluk en vruchtbaarheid brengen. Buiten, op het balkon of terras geplaatst, is het bovendien een ornament dat geluk en rijkdom uitstraalt.
Tegenwoordig worden de pumi vooral decoratief gebruikt in huis en tuin en geeft men ze cadeau om iemand geluk te wensen. Want dat de pumo geluk brengt, wordt niet in twijfel getrokken. In Puglia leeft ook nu nog de traditie om de pumo cadeau te doen bij bruiloften en doopfeesten. En dan niet alleen voor het bruidspaar of de dopeling, nee, het is de gewoonte ook de gasten er een te schenken als bedankje. Het kan dus zomaar zijn dat er vijftig roze of blauwe pumi gemaakt moeten worden voor de doop van respectievelijk een meisje of een jongen.
Op kleinere schaal beginnen de pumi langzaam hun weg te vinden naar Nederlandse huizen. Ze worden steeds meer gekocht om cadeau te geven bij gelegenheden waar je iemand gelukwenst, zoals een nieuwe woning, een nieuwe baan, een geboorte, een bijzonder jubileum… Of om iemand sterkte te wensen, bijvoorbeeld bij ziekte of tegenslag.

Zou jij een Pumo kopen?
Massaia-vrouwtje
Ze worden met de hand gemaakt van terracotta en daarna in prachtige kleuren beschilderd: de Massaia-vrouwtjes die zo kenmerkend zijn voor het gebied tussen Lecce en Otranto. Met hun vrolijke gezichtjes en ronde vormen zijn deze dametjes té leuk om te laten staan.
De Massaie zijn een creatie van Maria Gabriella Epifani, die genoeg had van haar hectische baan en ging doen waar ze als kind al veel plezier aan beleefde: kleien. Niet zomaar als hobby, maar als eerbetoon aan de cultuur van haar Puglia. Als voorbeeld voor de dametjes nam ze haar tantes, die, zoals ze in onderstaand filmpje vertelt, tijdens familiebijeenkomsten allemaal door elkaar heen praten, zonder naar elkaar te luisteren:
Maria Gabriella maakte haar eerste Massaia in 1990. In haar atelier, aan de Via Galateo 1 in Lecce, uitkijkend op het Piazzetta Duca D’Atene, in het historisch hart van Lecce. Hier werkt ze nog steeds met veel plezier en passie aan ‘haar’ dametjes, allemaal met de hand gemaakt van terracotta en daarna stuk voor stuk met zorg voorzien van een kleurrijke jurk met schort.
De Massaia, of Mmassara zoals ze in het lokale dialect zeggen (met dubbel m – dat is geen tikfoutje), is zoals we hierboven al schreven een eerbetoon aan de cultuur van Puglia. Een hommage aan de vrouwen die hier op het land werkten en tegelijkertijd een huishouden bestierden, die elke middag en avond zorgden voor een uitgebreide maaltijd en bekend stonden om hun hartelijke gastvrijheid – eigenschappen die ook de huidige generatie vrouwen in Puglia niet vreemd zijn.
Met hun vrolijke kleding, hun sprekende gezicht en voluptueuze figuur zijn ze voor ons met recht de mooiste vrouwen van heel Puglia!
Wij hebben tijdens elke reis naar Puglia een dametje uitgezocht als souvenir en zo al een mooie verzameling Massaie aangelegd. Wie net zo dol op Puglia is als ik, zal meteen verliefd worden op de verschillende vrouwtjes (ze dragen steeds iets anders in hun handen: van bosjes peperoncini tot een bloemetje) en als snel eigen kleine ‘harem’ van Massaie creëren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb